vrijdag 9 juni 2017 – 12:19|Ine van Hal

VLIERDEN – “Als oprichters en bestuur van de tennisclub in Vlierden maakten wij gouden tijden mee. De tennisclub groeide en we hadden altijd voldoende leden en vrijwilligers. Het huidige bestuur moet er met drie personen hard aan trekken”, aldus oud-voorzitter en medeoprichter Jan Heeren van Tennisclub Vlierden. De tennisvereniging viert in de week van zaterdag 10 tot en met zondag 18 juni het veertigjarig bestaansjubileum. Onder meer met een demowedstrijd, een feestavond en een open toernooi.

In 1975 ontstond bij het echtpaar Jan en Han Heeren, beiden fanatieke tennissers, het idee in Vlierden een tennisclub op te richten. Uit een enquête onder de inwoners bleek dat 40 senioren en 39 junioren animo hadden om te tennissen. Jan Heeren: “De tennissport was in opkomst en de tennisbanen in het centrum van Deurne raakten overvol. In de politiek werd gesproken over een spreiding van tennisbanen in Groot Deurne. Toch moesten we er voor knokken om in Vlierden een tennisbaan te krijgen. Na veel discussie en correspondentie ging de gemeente overstag en zegde ze één baan toe. Daarmee kun je als vereniging niet veel. We moesten opnieuw knokken om een tweede baan te krijgen.”
Op 21 maart 1977 werd de oprichtingsvergadering van Tennisclub Vlierden gehouden. Jan Heeren, Han Heeren, Chris de Groot, Ton Keser en Jac Schellens vormden het oprichtingsbestuur. In oktober van hetzelfde jaar werd het definitieve bestuur gevormd door Jan Heeren, Piet Aldenzee, Ton Keser, Martha van Otterdijk en Tonnie van Rijssel. Jan Heeren was tien jaar voorzitter van het bestuur. Zijn echtgenote Han Heeren was de eerste trainster van de Vlierdense vereniging. Twaalf jaar lang verzorgde ze tennislessen bij de club.

Zelfwerkzaamheid
Het zou nog drie jaar duren voordat de eerste wedstrijden op de eigen banen gespeeld konden worden. Intussen werden de wedstrijden gespeeld op een tennisbaan bij de familie De Groot aan de Belgerenseweg. In oktober 1980 konden officieel twee nieuwe gravelbanen en een zelfgebouwd houten paviljoen op sportpark De Hoge Zijde in gebruik genomen worden.
Jan Heeren: “In de topjaren eind jaren ’70, begin jaren ’80 telde de vereniging 204 leden, waaronder zo’n 40 jeugdleden. Tennis was in, mede dankzij toptennissers als Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Richard Krajicek. Als bestuur beleefden we gouden tijden, we hadden veel leden en voldoende vrijwilligers. Door zelfwerkzaamheid werd een derde baan aangelegd en samen met de voetbalclub een parkeerplaats. Later werd het houten paviljoen vervangen door een stenen gebouw. De bouwcommissie bestond uit Piet Aldenzee, Ad Govaers, Chris de Groot, Gerard Maessen en Jan van der Wallen.”
In 2003 vierde Tennisclub Vlierden het 25-jarig bestaan, waarbij drie nieuwe kunstgrasvelden en een vernieuwd en vergroot paviljoen in gebruik genomen werden. Het was een feest met een zwart randje. Marjan Berkers: “De grote kartrekker van de verbouwing Frans van Doorn kon er zelf niet bij zijn. Hij was verongelukt in Australië.”

Vervanging velden
De kunstgrasvelden zijn volgens de huidige voorzitter Marjan Berkers inmiddels toe aan vernieuwing. “De banen zijn afgeschreven, maar dankzij het uitstekende onderhoud door Toon Janssen kunnen we het nog enkele jaren rekken. De velden zullen binnen nu en vijf jaar vervangen worden, evenals het dak van het paviljoen.”
Marjan Berkers vormt samen met Herman en Jacqueline Janssen het huidige bestuur. Jan Heeren: “In onze tijd hadden wij het gemakkelijk, er waren altijd voldoende bestuursleden te vinden. Het bestuur van nu moet er met drie personen hard aan trekken. Daarvoor steek ik ze een pluim op de hoed.”
Het bestuur krijgt ondersteuning van een aantal vaste commissies zoals de open toernooicommissie, de activiteitencommissie, de paviljoencommissie en momenteel tijdelijk een jubileumcommissie.

‘We moesten knokken om een tennisbaan te krijgen in Vlierden’

Nieuwe trainer
Sinds een jaar heeft de club een nieuwe trainer in de persoon van Paul van der Stappen. De vereniging heeft momenteel 85 leden waarvan 10 jeugdleden. Daarnaast zijn er 7 aspirant jeugdleden.
De club verzorgt volgens de voorzitter elk jaar tennisactiviteiten voor leerlingen van de basisschool in Vlierden. “Elk jaar komen er wel jeugdleden bij. Maar elk jaar vertrekken er ook leden, bijvoorbeeld omdat jongeren verhuizen vanwege een studie.”
Een van de grootste activiteiten van de tennisclub is het open toernooi. Marjan Berkers: “Het open toernooi in Vlierden was jarenlang het grootste toernooi in de regio. Daarna is het zo’n beetje doodgebloed. Een aantal jaren geleden is het weer opgepakt met Tiny Verberne als de grote kartrekker.”

Jubileumprogramma
Het open toernooi, dat gehouden wordt van zaterdag 10 tot en met zondag 18 juni op het tennispark aan de Hoge Zijdeweg 120 in Vlierden, maakt dit jaar onderdeel uit van de jubileumviering van Tennisclub Vlierden. Voor het toernooi hebben zich 68 deelnemers ingeschreven.
Het jubileumprogramma begint zaterdag 10 juni om 14.00 uur met tennisclinics voor de jeugd en alle seniorleden. Voor de kinderen is er een groot springkussen en op het tennispark zal een feesttent staan.
Om 17.00 uur verzorgen Dirk Aldenzee en Rens Bouwmans een demonstratiewedstrijd, waarbij de jeugdleden optreden als ballenjongens en ballenmeisjes. Aldenzee en Bouwmans tennissen volgens Marjan Berkers beiden op hoog niveau. “Dirk Aldenzee heeft als oud-Vlierdenaar het tennis geleerd van Han Heeren. Rens Bouwmans is geen Vlierdenaar, maar zijn vader heeft veel voor de club betekend.”
Zaterdag 17 juni wordt om 19.00 uur een receptie gehouden en aansluitend is er een feestavond met een dj. De feestavond is voor iedereen toegankelijk en met name bedoeld voor leden, oud-leden en toernooideelnemers. Tijdens de receptie zal er tevens aandacht zijn voor acht leden vanaf het eerste uur: Jan en Han Heeren, Ankie van der Hout, Wies Schoutens, Tonnie van Rijssel, Jac Schellens, Rian van Dijk en Gerard Maessen.
Zondag 18 juni worden de finalewedstrijden van het open toernooi gespeeld.

namens het bestuur.